Landhockey!?

Landhockey/Indoorhockey är en relativt okänd sport här i Sverige, när folk hör ”landhockey” förknippar många den med innebandy, vilket inte är fallet. Här följer lite historia och en kort sammanfattning av reglerna.
Om du har frågor eller undringar angående landhockeyn, vars svar inte går att hitta här, skicka då gärna ett mejl så svarar vi.

Historia

Landhockey är en av världens äldsta sporter och troligtvis den äldsta bollsporten. I en gravkammare i Nildalen från ca 2000 f kr har man funnit en bild som föreställer två personer som spelar med klubba och boll. Man har även funnit en målning i Atens stadsmur som föreställer sex män som gör ett avslag med klubba och boll.

England är den moderna landhockeyns ursprungsland. Mellan år 1363 och 1784 var alla sporter förbjudna i England då de ansågs ”komma i konflikt med bågskyttet”. Under 1700-talet försvann förbudet och man började spela landhockey i skolorna.

Spelet var till en början ganska våldsamt, därför kom de första reglerna till under denna tid. När England koloniserade bland annat Asien och Afrika spreds landhockeyn över världen. Ett internationellt förbund bildades 1886.

Landhockeyn är näst efter fotboll och volleyboll världens tredje största bollsport med miljontals utövare utspridda över alla världsdelar.
Störst fäste har landhockeyn i Europa och Asien. OS-sport för herrar blev landhockeyn 1908. Damturnering i OS-sammanhang spelades först i Moskva 1980. Indien och Pakistan har varit de ledande nationerna men numera styr England, Tyskland, Holland och Australien utvecklingen.

Landhockeyn kom till Sverige i början av 50-talet genom svenska bandyförbundet som hade siktet inställt på OS i Helsingfors 1952. Många bandyklubbar tog upp landhockeyn, men när Sverige misslyckades med att kvalificera sig till OS dog intresset för sporten. Det skulle ta 20 år innan intresset väcktes till liv igen.
Men efter TV-sändningen från OS i München 1972 lockades svenskar åter igen till landhockey. Detta ledde till att inofficiella mästerskap började spelas året därpå med ett tiotal klubbar deltagande. 1978 bildades svenska landhockeyförbundet. Inomhusversionen av landhockey, s.k. indoorhockey har växt fram under senare halvan av 1900-talet speciellt i Europa.
Indoorhockey utövar man i de flesta europeiska länder på vinterhalvåret och då utövar man landhockey under sommarhalvåret. 1979 startades ett ”riktigt” seriesystem för svensk landhockey och 1983 startade motsvarande för indoorhockey. I Sverige är sporten idag etablerad i tre områden, Stockholmsregionen, Göteborgsregionen och Skåne.

Utrustning

  • En landhockeyklubba är ungefär 90 cm, består av trä eller kompositmaterial och har en platt och en rundad sida.
  • Bollen är i storlek med en innebandyboll, men eftersom den har plast rakt igenom så är den otroligt hård.
  • Målvakten får ta bollen med kroppen och är utrustad med rejäla skydd över hela sig. Målvakten får däremot inte greppa bollen, bara stöta, sparka eller slå iväg den med klubban.

Regler

Man får enbart röra bollen med den platta sidan, inte med den runda. Man får inte heller röra bollen med någon kroppsdel.
Landhockeymål är i samma storlek som handbollsmål men till skillnad från handbollen där man måste vara utanför straffområdet måste man här skjuta innanför straffområdet för att det ska räknas som mål.
Fysiskt spel är inte tillåtet annat än axel mot axel i kamp om bollen.

Skillnad mellan Landhockey och Indoorhockey

Landhockey och Indoorhockey skiljer sig lite men är i grund och botten samma spel. I indoorhockey har man 5+1 spelare på plan, i landhockey har man 10+1. Planen är dock inte densamma, utomhus har den måtten 91x55m och är av konstgräs medan den inomhus har måtten 40×20 och är av parkett eller plast.